Nieuwe installatie op meerdere computers

bijgewerkt op 15 februari 2022

1. Draait op mijn server al een databaseserver ?

TaxIB heeft een databaseserver nodig. Het kan overweg met Firebird of MySQL. Mogelijk is een van beide al op (een van) uw server(s) aanwezig vanwege een ander programma. Via het Windows-configuratiescherm kunt u dit opzoeken:Mogelijk ziet u wel 'Microsoft SQL Server 20xx' staan. Dit is niet dezelfde databaseserver als MySQL. Vooralsnog kan TaxIB nog niet overweg met Microsoft SQL Server.


2. Databaseserver installeren

Als Firebird en MySQL beide ontbreken in de lijst, ga dan eerst de Firebird databaseserver installeren op de server.

Firebird databaseserver installeren

Achtergrond-informatie bij het selecteren van een databaseserver.


3. Mappen aanmaken en delen

U zult op uw server meerdere mappen moeten aanmaken en delen. Wij adviseren deze indeling in twee mappen:
één map voor de databases, bv. C:\TaxDBs (hoeft niet gedeeld te worden)
en één map voor alle andere bestanden, bv. C:\Tax (delen, lees- en schrijfrechten).

Een meer complexe indeling zou uit vier mappen kunnen bestaan.


4. Installatie en configuratie van Tax IB 2021

Download en start de setup van Tax IB 2021 op de server.

Start de tool TaxConfig.exe op de server. Via deze tool kunt u aangeven waar het configuratiebestand moet komen te staan, welke mappen u wilt gebruiken en welke databaseserver. Zorg dat het configuratiebestand in dezelfde map komt te staan als TaxIB2020.exe.

Op de werkstations kunt u nu volstaan met een snelkoppeling naar TaxIB2021.exe.


5. Installatie en configuratie van Tax IB 2022 en (indien nodig) ouder jaar 2020

De te volgen stappen zijn gelijk aan 2021. Het configuratieprogramma houdt rekening met de keuzes die u voor 2021 gemaakt heeft. U kunt vrijwel alles gewoon 'doorenteren'.
Setup van Tax IB 2022
Setup van Tax IB 2020


6. Installatie en configuratie van Tax WIA 2021 en (indien nodig) ouder jaar 2020

Als uw organisatie ook IB-Winstaangiften en/of VPB-aangiften verzorgt, dan hebben de medewerkers die dat doen ook Tax WIA nodig. Voer de setup's en de configuratie uit op elk van hun werkstations.
Setup van Tax WIA 2021
Setup van Tax WIA 2020


7. Backups

Een betrouwbare backup van deze data maken kan alleen door de tools die horen bij de databaseserver zelf, of als de databaseserver uitstaat. Het simpelweg kopieeren van het databasebestand terwijl de databaseserver nog loopt en dus wellicht nog dingen gecached houdt, biedt geen garantie op een betrouwbare backup.

Kies een van deze vier methodes:

7a: Start Taxbackup. Hierin zit een menu-item om een backup-script te maken. Voer dit script uit vlak voordat de reguliere backup gemaakt wordt. Backup de bestanden die door dit script worden aangemaakt.
7b: Geef de verantwoordelijkheid aan de eindgebruiker. Telkens als de gebruiker het TaxIB-programma verlaat, krijgt deze de mogelijkheid om een backup te maken. Of hij kan de TaxBackup-tool gebruiken. Zorg dat de map waarin deze backup-bestanden terechtkomen deel uitmaken van uw automatische backup-cyclus.

7c: Voeg aan uw backup-script of in uw backup-programma's instructies toe die de database-service stoppen voordat u backup's maakt, en start de service weer als de backup klaar is. (Firebird: ook de Guardian-service stoppen en starten).

7d: Wijzig zelf het wachtwoord van het sysdba- (Firebird) of root- (MySQL) account en gebruik de backuptools die bij de databaseserver horen in uw backup-script of laat deze starten door uw backup-programma.


8. Updates en herinstallaties

Ten behoeve van updates en herinstallatie kunt u op deze pagina alle download-links terugvinden.