Achtergrond-informatie bij het selecteren van een databaseserver

bijgewerkt op 9 november 2015

1. Waarom een databaseserver ?

TaxIB gebruikt een database om de gegevens te bewaren die u invoert. TaxIB communiceert hiervoor met een databaseserver-programma. Deze databaseserver beheert en bewerkt het databasebestand, en speelt ook een rol bij het maken van backups ervan. Het databaseserver-programma draait continue op de achtergrond op uw computer of op uw server, en kan meerdere databases tegelijkertijd beheren. U hoeft een databaseserver daarom slechts een(1) keer te installeren, niet voor elk belastingjaar een nieuwe.

U heeft ook de keuze om de database 'in the cloud' op te slaan. Als u hiervoor kiest hoeft u geen database-server te installeren, en is de cloudprovider verantwoordelijk voor de backup's van uw database. Vooralsnog raden wij deze keuze niet aan, omdat de snelheid van het Tax IB programma dan te wensen overlaat.

2. Welke databaseserver ?

Tot dusver gebruikte TaxIB een paradox-database, maar in nieuwe omgevingen, met name serveromgevingen, treden hier steeds meer complicaties mee op. Daarom hebben we nu een TaxIB-versie gemaakt die overweg kan met twee modernere databases: Firebird en MySQL. U kunt voor TaxIB een van beide smaken kiezen.

Mogelijk gebruikt u al andere software die ook een van deze twee databaseservers gebruikt. Het is dan voor de hand liggend om deze ook voor de Tax-programma's te gaan gebruiken. Via het Windows-configuratiescherm kunt u opzoeken welke software er al op uw computer geinstalleerd is. Zoek in die lijst naar 'Firebird x.y.z' en 'MySQL Server x.y'. Is geen van beide aanwezig, of vindt u het te ingewikkeld om uit te zoeken, dan adviseren wij u om Firebird te kiezen. MySQL vergt namelijk meer van uw computer en u moet er een licentie voor kopen.

Terug