Herinstallatie van Tax-software

bijgewerkt op 2 februari 2020

De procedure in het kort

1. Maak backup's van de databases op de oude computer
2. Installeer de software op de nieuwe computer. De databases zijn dan nog leeg.
3. Test of de geinstalleerde programma's werken.
4. Zet de backup's van de databases terug.
5. Vergeet uw PKI-overheid-services-certificaat niet.

Deze stappen worden hieronder in meer detail beschreven.

Zo gaat het niet

U kunt niet volstaan met het kopiŰren van de Tax-map van de oude naar de nieuwe computer plus het aanmaken van enkele snelkoppelingen. Want er zijn ook nog wijzigingen nodig in het windows register, en in 1 of meerdere configuratiebestanden die normaliter niet in de Tax-map staan.

Verschillende databases

Voor onze huidige produkten gebruiken we Firebird of MySQL als database-platform (aka Modern).
Daarvoor maakten we gebruik van Paradox-databases (aka Klassiek).
Afhankelijk van wanneer u met onze programma's bent gaan werken, en afhankelijk van hoeveel jaar u terug wilt gaan bij deze herinstallatie, zult u dus 1 of beide platformen moeten installeren op uw nieuwe computer.

De IB-programma's voor 2013, 2014 en 2015 zijn voor beide platformen uitgebracht. Onderzoek of op de oude computer voor deze jaren de moderne of de klassieke versie ge´nstalleerd was. Want herinstalleren en converteren kan niet tegelijkertijd.
Wellicht wilt u eerst op de oude computer nog converteren, als daardoor de installatie van het Paradox-platform niet meer nodig is.
U kunt zien welke versie u heeft aan de achtergrondkleur van de knoppenbalk in het hoofdscherm. In de klassieke versie was deze achtergrond grijs. (de mappen beginnen ook met T) In de moderne versie ziet u rechtsboven een rode balk met daarin het jaartal staan. (De mappen starten met IB)

De procedure per produkt

  XML Modern Framework Klassiek
Databaseplatform Verzameling XML-bestanden Firebird of MySQL Firebird Paradox
Produkten TaxWIA TaxIB vanaf 2013 OB
SBA (EKA)
Schenkbelasting (TaxADVIES)
TaxADVIES
TaxIB t/m 2015
Stap 1. Backup's maken Gebruik Tax Backup om een backup te maken van de database(s), inclusief aangiftebestanden en -mappen. Zet de aangemaakte bestanden op een USB-stick of een externe drive, die u later aan de nieuwe computer kunt koppelen. Gebruik Tax Framework Admin om een backup te maken van de framework-database. Gebruik Tax Backup om een backup te maken van de database(s), inclusief aangiftebestanden en -mappen. Zet de aangemaakte bestanden op een USB-stick of een externe drive, die u later aan de nieuwe computer kunt koppelen.
Stap 2. Software installeren Gedetailleerde instructies voor installatie op 1 computer.

Gedetailleerde instructies voor installatie op meerdere computer.
Gedetailleerde TaxFramework herinstallatie-beschrijving, inclusief downloadlinks naar de benodigde bestanden. Downloadlinks naar de setups van de klassieke versies.
Stap 3. Test Start de programma's 1 voor 1. Negeer klachten over ontbrekende licentie-gegevens: die verdwijnen vanzelf nadat de backup's zijn teruggezet. Als er geen foutmeldingen zijn over mislukte database-verbindingen, dan kunt u verder met de volgende stap.
Stap 4. Backup's teurgzetten Gebruik Tax Backup om de backup's van de database(s) terug te zetten. Vaak zijn er twee backup-bestanden per produkt: 1 backupbestand van de database (DB) en 1 backupbestand van de aangiften (A). Kies dus per produkt twee keer op terugzetten om alle backup-bestanden terug te zetten. Gebruik Tax Framework Admin om de backup van de framework-database terug te zetten. Gebruik Tax Backup om de backup's van de database(s) terug te zetten. Vaak zijn er twee backup-bestanden per produkt: 1 backupbestand van de database (DB) en 1 backupbestand van de aangiften (A). Kies dus per produkt twee keer op terugzetten om alle backup-bestanden terug te zetten.
Stap 5. PKI-overheid-services-certificaat Als u onze SBR-verzendfaciliteit gebruikt, dan bent u nu klaar. Als u een eigen certificaat heeft, dan moet deze ook nog op de nieuwe computer gezet worden. Hoe dat in zijn werk gaat moet u navragen bij uw certificaatleverancier. Want elke leverancier levert het certificaat op een andere manier uit. In een netwerkomgeving met meerdere gebruikers, moet het soms per gebruiker uitgevoerd worden.