Nieuwe klant - installatie op 1 computer

bijgewerkt op 15 februari 2022

1. Draait op mijn computer al een databaseserver ?

TaxIB heeft een databaseserver nodig. Het kan overweg met Firebird of MySQL. Mogelijk is een van beide al op uw computer aanwezig vanwege een ander programma. Via het Windows-configuratiescherm kunt u dit opzoeken:Mogelijk ziet u wel 'Microsoft SQL Server 20xx' staan. Dit is niet dezelfde databaseserver als MySQL. Vooralsnog kan TaxIB nog niet overweg met Microsoft SQL Server.


2. Databaseserver installeren

Als Firebird en MySQL beide ontbreken in de lijst, ga dan eerst de Firebird databaseserver installeren.

Firebird databaseserver installeren

Achtergrond-informatie bij het selecteren van een databaseserver.


3. Installatie van Tax IB 2021

Download en start de setup van Tax IB 2021.

Heeft u meerdere schijven in uw computer, en wilt u de Tax-programma's bv. op uw D:-schijf zetten, let dan goed op bij dit scherm:

Start het programma, bijvoorbeeld via de snelkoppeling op uw bureaublad.

De eerste keer zal het programma de TaxConfig-tool starten. Windows zal hiervoor uw toestemming vragen:

Met TaxConfig kunt u aangeven in welke map u uw databestanden wilt zetten. Wij adviseren u om hiervoor de Tax-map te gebruiken. In al onze instructies gebruiken we dit als standaard.


4. Installatie van Tax IB 2022

Heeft u ook een licentie voor Toeslagen en Voorlopige aanslagen 2022 ? Download en start dan ook de setup van Tax IB 2022.

De te volgen stappen zijn gelijk aan 2021. Het configuratieprogramma houdt rekening met de keuzes die u voor 2021 gemaakt heeft. U kunt vrijwel alles gewoon 'doorenteren'.


5. Installatie en configuratie van Tax WIA 2021

Als u aangiften van IB-ondernemers verzorgt, dan heeft u ook Tax WIA nodig. Download en start de Setup van Tax WIA 2021.


6. Backups

De setup heeft bij u ook het programma TaxBackup geinstalleerd. Hiermee kunt u eenvoudig backup's maken van uw data, en deze indien nodig ook terugzetten.

Gebruikt u speciale backup-software die bv. automatisch 's nachts of op de achtergrond backups maakt? Lees dan ook nog deze aanvullende instructies.


7. Updates en herinstallaties

Ten behoeve van updates en herinstallatie kunt u op deze pagina alle download-links terugvinden.